Tactiel Stimulering (aanrakingstherapie), de uitgebreide uitleg

Aanraking, op een juiste manier, brengt ons fysieke systeem in ruststand. Evolutionair gezien is de ruststand de staat waarin de mens de meeste tijd door zou moeten brengen. Deze ruststand is belangrijk om op langere termijn op fysiek en emotioneel gebied goed te kunnen blijven functioneren. Deze ruststand biedt ons lichaam de gelegenheid om ons herstelmechanisme (zelfgenezendvermogen) aan bod te laten.  Ook bij tal van andere lichamelijke en emotionele functies is de ruststand van crusiaal belang, denk bijvoorbeeld aan de spijsvertering en aan het vermogen tot het verbinden met andere mensen.

 

Tactiel Stimulering is een aanrakingstherapie. Het effect van Tactiel Stimulering is dat het lichaam in de ruststand terecht kom. Het is een weldaad om terug te keren in rust, om jezelf weer in je lichaam te voelen. Verbonden te zijn met jezelf.

 

De wereld van nu is hectisch, stressvol. Ons fysieke systeem reageert daarop met alertheid. Deze alertheid is verbonden met hormonen als adrenaline en cortisol. Als we altijd in de stress-stand staan komen we op den duur in een chronische stress-stand terecht die in veel gevallen leidt tot overspannenheid of burn-out. Ook meer fysieke ziekten kunnen voortkomen uit een chronische stress-stand. Dit komt omdat adrenaline en cortisol sterk verzurende hormonen zijn. Verzuring van het lichaam kan leiden tot tal van chronische ziekten. Dat is waarom stress als een van de grote ziekmakende factoren wordt gezien.

 

Door aanraking van de huid gaat er een signaal naar de hersenen die de aanmaak van het hormoon oxytocine stimuleert. Oxytocine zorgt voor rust in ons systeem. Door het aanraken van de huid met een lichte druk, lichter dan massage, worden de tast-receptoren van de huid gestimuleerd. Het effect van deze stimulering is dat er een seintje naar de hersenen gaat dat de aanmaak van oxytocine veroorzaakt. Oxytocine is de tegenhanger van adrenaline en cortisol. Oxytocine zorgt voor rust in het fysieke systeem.

 

Aanraking is een basisbehoefte. We kunnen niet zonder. Elk warmbloedig wezen gaat dood als het langdurig niet wordt aangeraakt. Toch is aanraken “uit”. Respect en angst zijn hier de oorzaken van. Respect voor andermans grenzen en angst om anders dan bedoeld over te komen. Dit is het gevolg van de sterk seksueel georienteerde maatschappij waar wij in leven. Hierbij wil ik direct en sterk benadrukken dat Tactiel Stimulering een aanrakingstherapie is die nooit seks- of sensueel van aard is.

 

Wat houdt een behandeling Tactiel Stimulering in?

De client neemt liggend plaats op de behandeltafel waarbij de onderbroek aangehouden wordt. De therapeut legt handdoeken over de client heen zodat de client warm en aangenaam blijft. Slechts het behandelde deel van het lichaam wordt vrijgemaakt van de handdoek. Elk lichaamsdeel (behalve de erogene zones) wordt in een vloeiend en vaste patroon aangeraakt met een druk van ongeveer 2 kilo. Er wordt gebruik gemaakt van een huidvriendelijke biologische olie. Het patroon van de behandeling is telkens identiek. Deze herkenning is bevorderend voor de snelheid waarin het lichaam in een staat van rust en vertrouwen kan komen. Halverwege de behandeling wordt de client gevraagd om zich om te draaien op de buik. Nadat ook de achterzijde van het lichaam de behandeling heeft ondergaan wordt de behandeling afgesloten en kan de client nog even blijven liggen.